2022-05-30 11:57:43• hírek • Bede Emőke

A prefektushoz fordult Pusztadaróc polgármestere a végeláthatatlan kamionsorok miatt

Găman Mihály, Pusztadaróc község polgármestere hétfőn egy évek óta fennálló problémával fordult Szatmár megye prefektusához, Radu Rocához, aki ennek okán megbeszélést hívott össze az ügyben érintett intézmények vezetőivel.

A találkozón Găman Mihály elmondta, súlyos problémát jelent a község számára, hogy a hétvégente és ünnepnapokon érvényes magyarországi kamionstop miatt a 7,5 tonna legnagyobb megengedett össztömeget meghaladó tehergépjárművek feltorlódnak a petei határátkelő felé vezető útszakaszon, s a több kilométeres kamionsor komoly kellemetlenséget okoz a község lakóinak, ugyanakkor rendkívüli kockázatot is jelent a környék közúti forgalmára nézve, beleérve úgy a többi járművet, mint a gyalogosokat.


Annak ellenére, hogy a román hatóságok minden szükséges lépést megtesznek a Peténél áthaladó teherforgalom élénkítésére, a magyar hatóságok által alkalmazott, beléptetésre és kötelező súlymérésre vonatkozó szabályok mégis nagymértékben lassítják a kamionok átkelését. A prefektúra tájékoztatása szerint ugyanakkor a közeljövőben némileg javulhat a helyzet, mivel a magyar fél ígéretet tett rá, hogy egy második mérleget is üzembe helyeznek a petei határátkelőnél, ezzel gyorsítva az ellenőrzési folyamatot.


Addig is, amíg ez megvalósul, a prefektus arra kérte az illetékes szerveket, hogy találjanak konkrét megoldásokat annak érdekében, hogy csökkentsék a község lakosságára váró kényelmetlenséget, annál is inkább, mivel a katolikus pünkösd miatt az előttünk álló hétvégén egy nappal tovább tart a kamionstop, azaz csak hétfő este, román idő szerint 23 órakor oldják fel az intézkedést. A rendőrség közlekedésrendészeti osztálya ennek megfelelően folyamatosan járőrözni fog az érintett területen, a határrendészet pedig arra tett ígéretet, hogy növekvő torlódás esetén felállítanak egy mobil ellenőrző pontot Pusztadaróc bejáratánál, és a teherautókat csak akkor engedik továbbhaladni, ha a határátkelőnél található sávok felszabadulnak.


„Noha Óvári leendő hatátkelője jelentősen csökkenteni fogja a petei átkelőpontra nehezedő nyomást, nem várhatunk 2024-ig. Pusztadaróc lakosságának nem kell tovább szenvednie ezen okból kifolyólag” – hangsúlyozta Radu Roca, akinek reményei szerint a most körvonalazott megoldások valóban csökkenteni fogják a hosszú kamionsorok jelentette kellemetlenséget és veszélyt.

Kapcsolódó hírek:
Legfrissebb apróhirdetések:
További friss hírek:
Valutaváltó:


# Orosz-ukrán háború # koronavírus # baleset # harmadik híd # körgyűrű # vakcina # Nagykároly # Szatmárnémeti
Kiemelt hírek:
Promó: